Runolaulun shamanistiset juuret -ilta

Runolaulun ja rummutuksen lomassa Eero Peltonen ja Helena Karhu vastaavat kysymyksiin: ”Mitä runolaulu on? Mitkä ovat shamanismin ja runolaulun yhteiset juuret?"

Saamme kuulla runolaulusta arkaaisena, maagisena kielenä - laulun, myyttien, syntyjen ja sanojen liittona. Kalevalaisen runomitan arvellaan syntyneen jo ennen ajanlaskun alkua. Runosäkeessä on useimmiten kahdeksan tavua: Tie-tä-jä i-än i-kui-nen. 

Runolaulu on monien itämerensuomalaisten kansojen perinnettä, joka on säilynyt mm. karjalaisten, suomalaisten, virolaisten ja inkeriläisten keskuudessa.

Kaikki kansa on aikanaan laulanut myyttisiä runoja ja kertovia sankarirunoja. Niissä kuuluu kaikuja aikojen alusta; maagisesta ajattelusta, shamanistisesta maailmankuvasta ja loitsutraditiosta. Runoissa kerrotaan, miten maailma ja sen ilmiöt ovat saaneet syntynsä. Niissä ilmaistaan asiat, jotka takaavat elämän jatkumisen ja tasapainon säilymisen. Nämä elintärkeät asiat vahvistetaan loitsuin, lauluin ja rituaalein oman heimon tai yhteisön parissa.

Runolaulun shamanistiset juuret -illassa tutustumme runolaulun, shamanismin, loitsujen ja sanamagian olemukseen ja luonteeseen. Nousemme sävelten ja sanojen siivin korkeuksiin kuin kokkolintu. Yhdessä luomme runolaulun lumon ja rummun sykkeen piirtämän taikavoimapiirin. Perehdymme myös kansanrunojen kätkemään myyttiseen ja shamanistiseen tietoon ja ajatteluun.

ILMOITTAUTUMINEN

Osallistumismaksu on 35€ (sis 24 % alv). Ilmoittautua voi Karhun Talon nettikaupan kautta.

Tapahtuman järjestää Karhun Talo.

OHJAAJAT

Helena Karhu
"Mie olen sukujuuriltani täysin pohjoiskarjalainen, syntyjäni joensuulainen shamanismin harjoittaja ja opettaja, ITE-taiteilija, kaksosäiti ja kulttuurintutkija.

Elämäntehtäväkseni on muodostunut äitiyden lisäksi luonnonhenkinen yritykseni Karhun Talo (www.karhuntalo.com), jonka kautta järjestän kursseja ja tapahtumia, myyn käsitöitä ja taidetta, sekä annan yksittäisiä hoitoja, esimerkiksi saunaterapeuttisia vastomisia. Pyrin hitaassa tahdissa saattamaan valmiiksi myös väitöskirjatutkimuksen suomalaisesta shamanismista Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. 

Olen Pielisen Tietäjäkeskus ry:n puheenjohtaja ja yksi perustajajäsenistä. Pohjolan esivanhempien ja luonnon henki kutsuu minua kertomaan lisää pohjoisen luonnosta, alkuperäisestä animistisesta traditiosta, sekä yhdistämään arkaaiset metodit ja nykykulttuurin mahdollisuudet."

Eero Peltonen
Olen runolaulaja, perinnekouluttaja, pohjoisen ja itämerensuomalaisen runolaulu- ja
parannusperinnön soihdunkantaja. Opetan runo- ja kurkku- ja loitsulaulua, kansanrunoutta, tarinankerrontaa, ja itsetuntemusta. Johdatan juurille käyttämällä voimakeinoja - laulun, sanan ja myytin mahtia. 

Erikoisosaamistani ovat muinaistaide, sukukansojemme myytit, jungilainen psykologia, unien tulkinta, kansanparannus sekä perinteiset saunahoidot. Toimin myös perinne- ja matkaoppaana sekä juontajana.

 
Vuosina 2010-2012 johdin kehittämääni 10-kuukauden kansanperinteen opintolinjaa Päivölän opistossa Valkeakoskella. Opettajia oli yli 50 ja linja oli maassamme ainoa laatuaan. Opetus kattoi perinteen koko kirjon arkeologiasta etymologiaan, kansanrunoudesta kansanlääkintään ja käden taidoista vuotuisjuhlien järjestämiseen. 

Esitän, laulatan ja opetan kansanperinteitä eri kulttuuri- ja matkailutapahtumissa ja oppilaitoksissa ympäri Suomea. Olen luennoinut pohjoisista perinteistä, myyteistä ja kansanmusiikista mm. Liepajan ja Vilnan yliopistoissa (Liettua), Tarton yliopistossa (Viro), Gjirokasterin yliopistossa (Albania), Isogaisa-festivaaleilla (Norja) ja Kamwa-festivaaleilla (Ural/Venäjä). Lisätietoja työstäni kotisivuillani.